ENZYMOVÉ PŘÍPRAVKY (Diasta, Diapol)
kapitola: vlastnosti a příprava ostatních surovin
Enzymy (fermenty) = biokatalyzátory
- · -pomocí enzymů se v těstě uskutečňuje alkoholové kvašení mono- a disacharidů
I u pekařských pšeničných výrobků se přidávají enzymové přípravky, jejichž podstatou je diastaza (amylasa) – štěpící škrob na mono a disacharidy!
Diastasa se získává např: ze sladu (naklíčený, sušený a odkličkovaný ječmen) = přípravek Diasta (sladová moučka)
Diapol = prášek smetanové barvy
obsahuje – diastu, sušené mléko, emulgátor Polynol, vitamíny B1 a B2 a jako nosič pšeničnou mouku polohrubou výběrovou
- · Diapol pro jemné pečivo – navíc cukr
- · Diapol VII – pro jemné pečivo
- · Diapol X – pro běžné pečivo
- · Dává se ho většinou 7% na množství mouky
Zahraniční zlepšovací přípravky:
rakouská ferma „S“ (firma Backaldrin)
- · -vhodná hlavně pro menší pekárny
Všechny tyto přípravky – v pytlích, skladovat v suchu, předehřát před zpracováním jako ostatní suroviny
Otázky:
- co jsou to enzymy?
- proč se přidávají enzymové přípravky do těst?
- z čeho se získává diasta?
- složení Diapolu a použití.
- jak se skladují tyto přípravky?