HYGIENA A SANITACE V PEKÁRENSKÉM PRŮMYSLU
Cíl – vytvořit podmínky, aby nedocházelo ke zkáze výrobků a surovin
– aby nebylo ohrožováno zdraví lidí
Přísně dodržovat technologické postupy!!!
1. Hygiena: sledujte vliv prostředí na člověka a jeho zdraví. Určuje ZÁSADY, kterými se zdraví urdžuje a chrání!
2. Sanitace: je praktické provádění zásad hygieny a dalších předpisů
Sanitační úkony:
a) čištění – mechanicky nebo chemicky se odstraní nečistoty (voda, saponáty apod)
b) dezinfekce – usmrcení a odstranění mikroorganismů. Nejčastěji pomocí chemikálií (chloramin, SAVO, chlorové vápno)
c) dezinsekce – likvidace hmyzu (šváb, mol…)
d) deratizace – likvidace hlodavců (myší, potkanů…)
Dezinfekci a deratizaci provádějí většinou specializované firmy.
Kontrolní otázky:
- cíl hygieny
- co je to H
- co je to S
- co jsou to sanitační úkony
- vysvětli jednotlivé úkony