„Mě neoblafneš“!
Motto originálního pekaře: „Mě neoblafneš!“
Redakce odborného časopisu pro pekaře a cukráře navštívila mediálně známou osobnost – odpůrce letního času, pekaře Stanislava Pecku ze Sobětuch na Chrudimsku.
Otázka: Co je podle Vás důležité k udržení si místa na trhu v době globalizace a hegemonie nadnárodních řetězců?
Odpověď: Když vznikl cech pekařů, byl jsem šťastný. Doufal jsem, že se nám podaří znovu obnovit úroveň a krásu řemesla. Řemesla, v němž se dědí zkušenosti z otce na syna. Řemesla, jež by zajistilo všem občanům možnost konzumace kvalitního pečiva z lokálních zdrojů a tím přispělo k podpoře zdraví. Namísto toho česká porevoluční politická reprezentace dovolila nadnárodním společnostem, aby na naše území se svými supermarkety a hypermarkety vletěly jako neřízené střely. Jejich gigantománie a plýtvání jsou neomluvitelné. Nelogické je pro mě též jejich heslo – plný sortiment až do včera. Není to náhodou jeden z důvodů, proč muselo dojít k tak markantnímu nárůstu koncových cen pro spotřebitele v porovnání s cenami výrobců? Na mých prodejnách nesmí večer nic zbýt. Snažíme se výrobu přesně naplánovat a poskytnout zákazníkům nadstandard v podobě například žitného chleba vyráběného z původního žitného kvasu s bio-energií nebo náš nejoblíbenější produkt – staročeské tyčinky. Když přistupuji k obměňování sortimentu, snažím se zachovat nebo rozšířit počet výrobků, díky kterým se vracíme k poctivé pekařině a užíváme zdraví příznivé suroviny bez nadbytku chemie, jako je například produktová řada Original Baker od Diamantu.
Zdroj: Pekař cukrář 4/2008
Napište svůj názor. Děkuji