Ovoce a ovocné výrobky
Definice ovoce:
Ovoce jsou plody stromů, keřů a keříčků různého botanického zařazení. Vyznačuje se zpravidla vysokou biologickou hodnotou. Výživná hodnota je vzhledem k vysokému obsahu H2O (až 90%) relativně malá.
Rozdělení ovoce:
Můžeme je dělit na domácí a dovážené, dále na letní, podzimní a zimní. Z hlediska konzumace popřípadě dalšího zpracování je nejvhodnější toto dělení:
– jádrové – jablka, hrušky, kdoule, mišpule a jeřabiny
– peckové – broskve, meruňky, švestky a slívy
– drobné – bobuloviny: rybíz, angrešt, jahody, maliny apod.
– jižní – citrony, pomeranče, mandarinky
– ostatní druhy – patří často k zelenině – meloun, dýně
V čem spočívá podstata konzervace:
V malovýrobě jemného především koláčového pečiva se čerstvé ovoce používá ojediněle na konečnou úpravu syrových polotovarů. V moderní výrobě se již používají výhradně ovocné polotovary připravené konzervací ovocných plodů nebo jejich částí (ovocné kompoty, řezy, marmelády, džemy). Chuťově se projevují marmelády a džemy používané k plnění a kompotování ovoce, jež současně zdobí i koláčové výrobky. Z cukrů jsou v ovoci přítomny vždy společně glukóza a fluktóza, zvláštní pozornost zaslouží pektin, který má zásadotvorné účinky.
Ovocné náplně:
Ovocné náplně tvoří významnou skupinu náplňových hmot používaných k plnění syrových těst i pečených korpusů.
Výhody a nevýhody:
Vysoká fyziochemická stálost a biochemická stálost, snadná úprava, možnost strojního dávkování obsah hodnotných pektinových látek. Poněkud jednotvárné organoleptické znaky, řídká konzistence, jednostranné použití.