Pečeme v domácí pekárně
Pečeme v domácí pekárně
03.09.2007 – Lucie Černohorská2007-09-03 01:02:48
Davové šílenství zvané domácí pekárna už dorazilo do našich krajů. A tak zatímco někteří nadšeně volají „Vivat domácí pekárna!“, jiní svůj názor zredukují na „To je takový to jak do toho naleješ těsto a v jednom případě z deseti z toho vyleze celkem poživatelnej chleba.“ Mají vůbec v dnešní době chleba kolem 15 Kč domácí pekárny nějaký smysl?
Co nás vede k tomu, že si dobrovolně a rádi pořídíme do kuchyně „další krám“? Důvody bývají různé. Někdy skutečně platí ono pověstně známé „příklady táhnou“, jindy jsou důvody ryze praktické, například
– patříme-li mezi celiatiky (tedy osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu)
– polovinu roku trávíme na samotě u lesa
– máme doma několik malých dětí, které není možné nechat bez dozoru
– rádi oceníme možnost redukovat složité nákupy na minimum.
A navíc … přiznejme si na rovinu – kdo z nás nemá rád vůni čerstvého pečiva? A komu z nás se kvůli čerstvé snídani chce chodit (třeba v sobotu ráno) do obchodu.
Pečivo, které si sami upečete, bude zcela jistě
– levnější (vysoké spotřeby elektřiny se bát nemusíte – náklady na upečení jednoho chleba jsou při ceně 3,80 Kč/kWh asi 1,20 Kč)
– zdravější (vím, co jím. Doma upečené tmavé pečivo je opravdu z tmavé celozrnné mouky, bez přibarvení, konzervantů, barviv a jiné chemie)
– můžete si jej dochutit podle vlastní chutě a fantazie (s cibulí, škvarky, uzeninou)
Co všechno pekárna umí?
Domácí pekárna bez problémů zvládne proces hnětení, kynutí těsta a samozřejmě samotné pečení. Suroviny nejprve zahřeje na správnou teplotu, posléze vše promíchá, uhněte těsto, ohlídá správnou teplotu kynutí a nakonec upeče skvělý chléb. Pekárny toho umí i podstatně víc. Další možné využití je příprava těsta – pekárna vypracuje krásně peřinkové těsto, které nikdy v ruce ani v robotu tak dokonale nevypracujete.
Na co jej využijete, je jen na vás, Možností je spousta – kynuté buchty, koblížky, nedělní štola, francouzské bagety či pizza. Víceúčelové pekárny nabízí i řadu specializovaných programů, např. na výrobu marmelád, sušení ovoce, ohřívání jídel či výrobu jogurtů a sýrů.
Která je ta pravá
Říká se: „Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem“ – a o pekárnách to platí také. Při výběru té vaší dávejte pozor především na
– velikost obsahu pečící nádoby (dle počtu jedlíků – pro 4člennou rodinu je asi ideální 1200 – 1300 g).
– výši finanční částky, kterou chceme investovat (na trhu naleznete pekárny za méně než 1000,-Kč, ale také za více jak 4000,-Kč)
– dostupnost servisu pro vámi vybranou značku
Také je dobré rozmyslet si, jaké programy chcete využívat a výběr tomu přizpůsobit.
Možná se vám bude zdát, že některé pekárny jsou si velmi, velmi podobné, ne-li přímo stejné. Pak vězte, že se vám to nezdá. Tyto výrobky většinou vyrábí jeden výrobce, ale pro více značek. Takže tzv. značkové zboží je vlastně stejné jako neznačkové, rozdíl v ceně dělá právě ona značka.
Jak péct?
Důležité je věnovat pozornost výběru dobrých surovin. Např. Pokud místo instantního nebo čerstvého droždí použijete droždí lahůdkové těsto nenakyne. Abychom se vyvarovali zklamání, je dobré se při vkládání surovin do pekárny držet následujících zásad:
– nejprve vkládáme do pečící nádoby tekutiny, teprve poté sypké suroviny
– nádoba má rohy – využijme je! Do jednoho nasypeme sůl, do druhého cukr a do dalšího koření
– kvasnice mají své místo uprostřed nádoby. Postup je stejný jako u běžného pečení – do mouky uděláme důlek, tam nasypeme droždí, které lehce zahrneme moukou.
Pokud používáme čerstvé droždí je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout lžičkou medu)
Důležité je pamatovat na to, že nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu sůl a droždí!!!
Pokud jsou v receptech přísady jako jsou oříšky, slunečnicová a jiná semínka, případně cibule, čokoláda a podobné pochutiny, dávají se vždy až po prvním hnětení, kdy většina pekáren dává zvukové znamení. Je to proto, aby tyhle přísady hnětací háky moc nerozmělnily.
Trpělivost chleba přináší
Je léty ověřeno, že začátečníci často chybují. Jak se vyhnout prvním „nepodarkům“? Čtěte návody, ale berte je s rezervou. Je dobré číst návody, člověk se tam dozví mnohem víc než jen jak zapnout pekárnu.
Bohužel však často bývají jen špatnými překlady západoevropských manuálů. Jelikož tamější kuchařky používají zcela jiné druhy mouky (které se pak pochopitelně zcela jinak chovají v procesu kynutí), receptáře z návodů k použití jsou pro české uživatele naprosto nepoužitelné. Proto poctivě studujte internet a poučte se z chyb druhých.