Postup přípravy těsta na kontinuálních linkách.
ZMO 2.r.
Předpokladem pro nepřetržitou výrobu kvasu a těsta je dostatečná zásoba surovin, které se v přesně stanovených dávkách dávkují do šlehače kvasu a hnětače těsta.
Mouka je v patřičné rezervě v pohotovostních zásobnících, které jsou zavěšeny nad šlehačem a hnětačem.
Ve spodní části konstrukce zásobníků jsou hmotnostní dávkovače mouky. Do šlehače se dávkuje žitná mouka, do hnětače směs žitné a pšeničné mouky.
Teplota vody se upravuje v temperovacích zařízeních s pístovými čerpadly se dopravuje a dávkuje do šlehače a hnětače.
V rozpouštěcím zařízení se připravuje solanka jako nasycený roztok kuchyňské soli a v této formě se dávkuje do hnětače.
Do kontinuálního šlehače se mimo uvedené suroviny (mouku a vodu) přivádí ještě příslušný podíl zralého kvasu z tzv. míchače kvasu (jinak též odlučovače CO2). Šlehá se nový kvas a ten se dopravuje zubovým čerpadlem do kvasného zařízení.
V kvasném zařízení se kvas během zrání posunuje pomocí přepážek upevněných radiálně na rotoru.
Vyzrálý kvas z kvasného zařízení se dopravuje do míchače kvasu. Toto zařízení provádí objemové dělení zralého kvasu třetinovým způsobem (1/3 na opakovaný kvas, 2/3 do těsta). Proto musí být kvas dokonale zhomogenizován. Míchací stroj pracuje obdobně jako šlehač; kvas je promícháván otáčejícím se míchadlem a přitom se částečně zbavuje kvasných plynů. Z míchače se kvas odčerpává dvěma čerpadly.