Poživatiny
Tvarůžky

Tvarůžky jsou v zásadě dvojí. Ty pravé Olomoucké, resp. Loštické a pak ty z Německa. Bohužel musím konstatovat, že se ty Olomoucké natolik zhoršily, že je ty Německé strčí do kapsy. Na obrázku jsou právě ty Německé.
***
Marinované sleďové filety v jogurtové omáčce

Rybičky a ryby mám rád. Možná jich nejím tolik, kolik doporučují výživoví poradci. Raději než „živé“ mám ty v konzervě, což je špatně kvůli přemíře soli.
Manželka vymyslela výbornou rybí pomazánku. Smíchají se dvě konzervy. Uzené šproty s tuňákem, trochu nasekané cibule, rozmačkat a smíchat. Na chleba s máslem, eňo ňuňo.
***
Husí sádlo s játry

V malé skleničce je sice víc sádla než jater, ale stejně je to delikatesa.
***
Ruské vejce v aspiku

Ruské vejce jsem odjakživa miloval, pokud se to dá prohlásit o potravině – lahůdce. Nejlepší měli na rohu naproti Státní vědecké knihovny v Ostravě.
***
Exotické ovoce
O jedněch vánocích jsme se rozhodli, že nebudeme péct žádné cukroví, ale nahradíme ho mísou exotického ovoce. Pocity byly smíšené. Něco nám chutnalo velmi, něco méně a něco vůbec. Příští rok jsme se vrátili k pečení cukroví, ale v méně druzích a v menších dávkách těsta.
***
Kobzole
Nejsou brambory jako brambory.
Vyznat se v nich ve světě globalizace je , troufám si říct, nemožné. Sice si na vývěsních štítech super-hyper-giga marketů můžeme přečíst jejich původ, nebo-li, jestli je to totéž, odkud byly dovezeny. Ale jaké doopravdy jsou zjistíme až doma, když je uvaříme, bez ohledu na to, jestli je na nich uvedeno označení o jaký varný typ se jedná, čili A, AB, B nebo C.
Jeden komentář
Marie
Zrovna nedávno jsem se dívala na ruské vejce v aspiku. V takové pěkné vaničce, ale toho aspiku tam bylo více než vejce a přízdoby. Už mi nechutná ani ten vlašák, co v ruském vejci je. Jak to, že má všechno úplně jinou chuť než kdysi. Nejlepší byl vlašák z papíru nabíraný křupavým rohlíkem. 😀