PŘEHLED SORTIMENTU CHLEBA
Výrobní postup (stručný):
1. příprava kvasu
2. zrání kvasu
3. hnětení těsta
4. zrání těsta
5. dělení těsta
6. tvarování těsta
7. kynutí těsta
8. pečení
Některé speciální chleby se nekypří kvasem, ale droždím.
Sortiment chlebů je poměrně bohatý:
1) chleby základní – konzumní chléb
- žitná a pšeničná mouka, voda, sůl, příp. kmín
- v ČR 45% žitná a 55% pšeničná mouka
2) výběrový sortiment
- VÝBĚROVÝ (podmáslový) CHLÉB – přidá se sušené podmáslí
- MOSKEVSKÝ CHLÉB – jen žitná mouka (50% žitná chlebová mouka a 50% žitná celozrnná mouka), sůl, kmín, má tvar , peče se ve formě
- KYJEVSKÝ CHLÉB – 3 druhy mouky + sušená syrovátka
- GRAHAM – trvanlivý celozrnný malý chléb
- GRAVIT – celozrnný pšeničný chléb