PŘÍPRAVA KYNUTÝCH PŠ. TĚST
(přímé a nepřímé vedení)
· Přímé vedení – úspora času, ale je potřeba použití moderní kombinované zlepšující přípravky
Postup přípravy těsta: velmi jednoduchý:
– všechny suroviny podle receptury smíchat a vyhněte se těsto. Těsto zraje = probíhá enzymové štěpení a ethanolové kvašení => mění se konzistence, zvětšuje se objem.
Doba zrání závisí na hnětacím zařízení a použitých zlepšovadlech.
!!!!! Důležité: dodržovat návod a teplotu těsta, aby enzymy správně pracovaly !!!!!
Nevýhoda přím. vedení: vyšší náklady na suroviny, více droždí, rychlohnětecí stroje spotřebují více elektřiny. Vedení těsta přímo (na záraz), lze i bez drahých zlepšovadel, ale je dlouhá doba zrání těsta (45 min, 2 hodiny i déle).
· Nepřímé vedení– osvědčený postup pro výrobu „nadýchaného“ pečiva i při chudé receptuře. – hlavně pro běžné pečivo
Dvoustupňové vedení: z části mouky, celého množství droždí a enzymů a z části vody -> řídký kvasný stupeň: ten se nechá důkladně prokvasit, pak další suroviny, pak se vyhněte těsto, pak opět zraje.
Nevýhoda: nároky na čas a prostor (mnoho díží)
Výhody: menší nárok na suroviny
Mladé vedení – spíš nedozrálý poloprodukt
Staré vedení – těsta zralá až přezrálá