Sůl jedlá
Sůl jedlá (sůl kamenná, kuchyňská sůl) je v podstatě chlorid sodný, je nejběžnější formou přirozeného výskytu halogenů v přírodě. Kamenná sůl se získává jednak z mořské vody, v níž je obsažena v množství cca 2,7%, jednak se dobývá z podzemních ložisek. Před upotřebením v potravinářství je nutno sůl čistit – rafinovat.
Rafinace soli se provádí rozpuštěním vytěžené soli zahuštěním vzniklých roztoků, z nichž sůl vypadne ve formě jemných a hrubých krystalků.
Druhy jedlé soli:
– kamenná sůl jedlá
– vakuová sůl jedlá
– pánvová sůl jedlá (odpařovaná)
– jedlá nevlhnoucí sůl
Druhy krmné soli:
– krmná sůl mletá
– krmná sůl kusová
– krmná sůl lisovaná
Kamenná sůl jedlá = získává se drcením, mletím a tříděním solných kusů z dolu. Semílá se na zrno různé granulace a podle toho se také označuje.
Vakuová sůl jedlá = získává se odpařováním nasyceného roztoku soli ve vakuovém agregátu. Obsahuje min. 98% NaCl a max. 0,3% vody.
Pánvová sůl jedlá = získává se odpařováním na otevřených pánvích a vysušováním buď teplem nebo odstřeďováním.
Jedlá nevlhnoucí sůl = odpovídá jakosti vakuové soli, obsahuje nejvýše 1% přísad zabraňujících spékání.