Trvanlivost
Ověřoval jsem na domácí pekárně Panasonic trvanlivost Rajčatového mazance.
hmotnost (g) |
% ztrát |
|
po upečení |
702 |
– |
po vychladnutí
(cca po 4 hod.) |
696 |
0,85 |
po 24 hodinách |
690 |
1,70 |
pio 48 hodinách |
692 |
1,42 |
po 78 hodinách |
688 |
2,OO |
Výrobek byl po vychladnutí zabalen do lněné utěrky a ještě vložen do PE sáčku. Uchováván byl bez otvírání v chladu.
Interpretace výsledků:
Ztráty vysycháním v expedici do 1%, což odpovídá předpokladu. Po 48 hodinách se hmotnost oproti předchozímu vážení mírně zvýšila, nebo respektive nepoklesla. Bylo to zřejmě způsobeno „natáhnutím“ vlhkosti z utěrky zpět do chleba. Po třech dnech výrobek vykazoval úbytek hmotnosti o 2%.
Nebyly na něm žádné stopy plísní a po ukrojení krajíčku byla střída stále ještě na omak vláčná, vlhká a pružná.
Závěr:
Výrobek po třech dnech neztratil nic na své kvalitě, tudíž jeho datum spotřeby je možno uvést:
3 dny od data výroby
poznámka: pokud jsem tady ještě nikde nepsal o tomto chlebu, tak mě ťukněte, napravím to