ŽITNÉ KVASY
-jsou základem výroby chleba
Kvas je dobře promísená směs vody a žitné mouky.
- · -má světle šedou barvu, vypadá jako velmi řídké žitné těsto
- · –kvasinky se zde postupně množí a produkují kypřící plyn CO2, který způsobuje zvětšování kvasu
- · –bakterie mléčného kvašení – umožňují dokonalé zbobtnání moučných bílkovin a nedovolí rozvoj škodlivých baktérií = kyselé kvašení (kysání)
Kvasinky a mléčné bakterie se dostávají do kvasů z přidaného kvasu 3. stupně (případně z tzv. drobenky, která se připravuje v pekárně, pokud se chleba nepekl déle než 24 hod.)
Část vyzráleho kvasu III. stupně + předepsané množství vody a mouky = základ výroby = ZÁKVASEK.
Otázky:
- co je to kvas?
- jak vypadá kvas?
- jaké mikroorganismy působí při vzniku a vývoje kvasu?
- jak pracují kvasinky?
- co způsobují bakterie mléč. kvašení?
- jak se dostanou tyto baktérie do kvasu?
- co je to zákvasek?
Jeden komentář
MirekC
Vitální žitný kvas je směsná kultura kvasinek a bakterií na vodní suspenzi žitné mouky.