Ztráty, výtěžnost, kapacita pece
Tabulka 1
Ke ztrátám při pečení v peci je nutno ještě připočítat ztráty, které vznikají vysýcháním v expedici, než se pečivo dostane do regálu prodejny, kde musí mít deklarovanou hmotnost pro zákazníka uvedenou na dodacím listě.
Tabulka 2
Propek jsou ztráty ke kterým dochází při pečení v peci, kdy se část vody přemění v páru a unikne z těsta/pečiva.
Zeleně jsou zvýrazněny možnosti, kdy je navážka těsta celé číslo (pro snadné navažování).
V jedné tabulce jsou gramáže chleba a v druhé pečiva.
Tabulka 3
Výtěžnost udává, kolik těsta nebo pečiva vyrobíme za 100 kg mouky.
Z tabulek lze vyčíst, kolik kusů pečiva dané gramáže vyrobíme z různého množství mouky v kg, při stanovené výtěžnosti.
***